Architektura
Architektura

Z pera studia Kreatier

Kreatier Nová rezidence v Kostelci nad Černými lesy vzniká s odkazem na futuristickou architekturu a naplňuje parametry trvalé udržitelnosti. Členěna je smysluplnými architektonickými prvky domu, z nichž všechny jsou ryze funkční, avšak velkorysé: dům poskytuje velké prosklení francouzskými okny, každý byt má přístup buď na předzahrádku nebo na prostorné balkóny či terasy.

Architektura
Exteriér rezidence

Dům bude vystavěn do tvaru L. Členění jednotlivými ustoupeními ve fasádě se přizpůsobuje měřítku okolní zástavby vytváří tak zapuštěný vstup do domu a uskočené terasy ve 3.NP. Parter východního křídla vyjíždí směrem k přístupové komunikaci a slouží jako kryté parkovací plochy pro obyvatele domu. Na střeše této parkovací části tak vzniká terasa pro přilehlé byty ve 2.NP. Jižní a východní průčelí je akcentováno průběžnými balkóny po celé šířce fasády a propojuje tak několik místností bytu. Zbytek fasád je řešen velmi jednoduše pomocí menších balkónů.

Všechna okna domu jsou navržena jako francouzská s jednoduchým antracitovým rámem. Většina ploch domu je opatřena bílou omítkou. Ustoupené části jsou zvýrazněné betonovou stěrkou a průčelí domu antracitovou omítkou. Běžné balkony mají částečně vyzděné zábradlí, které je rovnoběžné s fasádou domu. Boky těchto balkónů a průčelní balkony jsou opatřeny skleněným zábradlím. Zábradlí na terasách je navrženo kovové se svislými příčlemi v antracitové barvě.

Architektura
Dispozice domu povzbuzuje pocit svobodné atmosféry

Dispozice domu je řešena jako trojtrakt s vnitřní chodbou, ze které jsou byty přístupné. Každý byt je navržen jako komfortní bydlení s otevřenými obývacími pokoji spojenými s kuchyní a jídelnou a s přístupem na předzahrádku, balkón či terasu. Přístup do venkovních prostor je také umožněn z většiny ložnic. Součástí bytů je dostatek úložných prostor (komora, místo pro vestavěné skříně).

Architektura
Umístění rezidence v zeleni

Na rovinatém pozemku, který je přístupný z východní strany z ulice Živcova je umístěn dům ve tvaru L a je tak členěn na dvě části. Západní část slouží pouze pro soukromé předzahrádky k přízemním bytům, východní část pozemku je zpřístupněna i ostatním uživatelům domu jako společná zeleň. Od přístupové komunikace je dům oddělen nadzemními parkovacími plochami, které jsou v částech kryté.

Architektura
Synergie rezidence s okolím

Dům reaguje na okolní zástavbu a orientaci ke světovým stranám. Dům se obrací směrem do zelených ploch předzahrádek a společné zahrady a je odcloněn od přilehlé komunikace zastřešenými parkovacími stáními, které jsou kryté zelení, jak na střechách, tak na svislých konstrukcích. Dům nenarušuje okolní zástavbu a její integritu. Využívá jednoduchého členění, jasných materiálů a hmoty půdorysného tvaru L. Do architektury domu je přivedena zeleň. Zeleň se stává důležitým prvkem stavby a pevnou součástí architektury. Stará se tak o stabilitu území a zamezuje přehřívání některých prostor.